Tahliye Ventili Standardı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı : Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği (97/23/AT) gereği,

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 19.12.2007 tarihinde çıkarılan ve 09.09.2009 tarihinde revize edilip 27344 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 99. maddesi gereği söndürücülerin dolum süreleri 4 yıla çıkarılmıştır.
Yangın söndürücülerin dolumdan ve satıştan sonraki yıllık bakımları ise bu yönetmelik gereği TS ISO 11602-2’ye uygun olarak (6 aydan kısa 1 yıldan uzun olmayan aralıklarda) yapılması gerekmektedir. Söndürücülerin aylık muayenelerinin ise 30 günlük aralıklarla kullanıcı tarafından yapılması gerekmektedir.
Standardın ilgili bölümü gereği :
22.03.2011 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren TS 11827 Mart 2011 standardının 4.2.12 maddesinde “İş yeri tarafından hizmet verilen yangın söndürme cihazlarına TS ISO 11602-2’ye uygun olarak periyodik bakım, dolum, test, onarım, periyodik muayene ve bakım hizmetleri verilmeli, bu hizmetlerle ilgili veriler kayıt altına alınarak yapılan işlemleri gösteren bakım formlarının bir örneği müşteriye teslim edilmelidir”
Söz konusu standardın 4.2.14 maddesinde ise “İş yeri, cihazların bakım ve dolum hizmetini yazılı sözleşme esasına göre verebilecek yapıda olmalı,kullanıcı ile bakım sözleşmesi yapmalı..” denilmektedir.
Aynı standardın 4.2.20 maddesinde de “…kullanıcılar tarafından yıllık bakımları yaptırılmayan söndürücülerde oluşabilecek olumsuzluklardan dolayı iş yeri sorumlu tutulmamalıdır” denilmektedir.
Ayrıca, yangın söndürücüler Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliğine göre üretilmesi gereken ürünlerdir. 2004 yılından itibaren Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği (97/23/AT) uygulanması zorunlu olarak yürürlüğe girmiştir.
Aşırı basınç yükselmesinde söndürücünün içindeki basıncı tahliye edebilmesi için, tetik tertibatı üzerinde “Yüksek Basınç Emniyet Ventili nin” bulunması zorunludur.
Teklif ettiğimiz yeni söndürücüler üzerinde bahsedilen özellikte tetik tertibatı kullanılmaktadır.

Not : Elinizde mevcut Cihazlarda bu özellik yok ise dolum yapılmamaktadır. Dolum yapılsa dahi denetimlerden geçmediği gibi toplatılmaktadır. Mağduriyet yaşanmaması açısından “herhangi bir yangın olayında yüksek basınç sırasında patlamayarak hazne içerisinde bulunan gazı boşaltma amaçlı” bu özelliğin kullandığınız tüm cihazlarda olmasına özen gösteriniz.